A rendszer lényege, hogy a csatlakozási helyeken (cső – és szerelvények) egyedi megoldással oldja meg a csövek csatlakozását.
A csövet egy egyszerű szerszám segítségével lehet kézzel csatlakoztatni a szerelvényre. A csatlakozást megelőzően a cső végét tágítani szükséges, ami lehetővé teszi a cső ráhelyezését a kisosztó csonkjára. A szerelés rendkívül egyszerű, a tömítettség biztonságos. A rendszer további előnye, hogy az ár alacsonyabb az eddig alkalmazott technikáknál. Falfűtéssel nagy felületek kerülnek felfűtésre alacsony hőfokon, így a hatásfok, és a komfortérzet nő.

A falfűtés önállóan is alkalmazható, de hidegpadlós helyiségekben rendszerint padlófűtéssel szokták kombinálni, ez azonban nem feltétlen szükséges csupán, mint lehetőség kínálkozik. Ez esetben padlótemperálásról beszélünk, mivel a megnövelt fűtőfelület minden esetben alacsonyabb fűtővíz illetve padlóhőmérsékletet eredményez. Ugyanez érvényes a mennyezetfűtésnél is, mert így a fűtési rendszerek kombinált alkalmazása tovább javítja a komfortérzetet. Természetesen gyermek és hálószobákban, ahol hosszabb időtartamú a tartózkodás, pihenés, alvás ott az élettani sajátosságok miatt nem ajánlott a padlófűtés.

A ZIMENT® – falfűtés egy rendszerbe egyesítette a korszerű anyagokat, szerelvényeket, ezáltal alkalmazása szerelhetősége, gazdaságos és olcsó. A sok előny mellett szót kell említeni a hátrányról, mely minden falfűtésnél igaz, hogy a falban elhelyezkedő csövekre fokozottan kell figyelni a későbbiekben a különböző tárgyak falra erősítésénél (pl.: képek, polcok stb.) A falfűtés rendszer építésénél javasoljuk, hogy a helyiségekről falanként 1 db fotó vagy megvalósítási ábra készüljön. Ha mégis előfordul, hogy szöggel, fúróval megsértik a csövet az helyileg, egy kis toldó idommal javítható és a megbontott falfelület is gyorsan helyreállítható.

A korábban említett hátrány, utólag tapasztalható, hogy nem is olyan nagymértékű, mert, ha valamilyen tárgyat, képet, polcot a falra kell erősítenünk, ezt egyszerűen elvégezhetjük. A csövek helyét utólag is pontosan meghatározhatjuk egy kis hőmérő eszközzel.
A hőmérő

Ez úgy végezhető el, hogy a rendszert felfűtjük 10-15 percen keresztül 40 °C -ra és a kis infra hőmérővel könnyedén kikeressük hol, helyezkednek el a csövek mm pontossággal. Majd a fűtést leállítjuk amennyiben nincs rá szükség, például nyáron és a fúrást, szerelést már pontosan, a rendszer megsértése nélkül elvégezzük.

A ZIMENT® rendszer a csövek és a szerelvények ÉMI engedéllyel rendelkeznek, ÉMI engedély sz.: A-88/2005, így kellő biztonsággal alkalmazható a falfűtési-hűtési rendszer. A falfűtési rendszer az MSZ EN 1264 követelményeinek megfelelően lett kialakítva. A rendszer hidraulikai és hőtechnikai paramétereit a Budapesti Műszaki Egyetem, Épületfizikai Tanszék két éven keresztül vizsgálta. A vizsgálati eredmény alapján elmondható, hogy a ZIMENT® rendszer a ma ismert legjobb megoldások színvonalán van.
A cső vezetése a falon

Közérzeti kérdések, komfort

A kialakított lakótérben – az ott tartózkodó ember közérzete sok tényezőtől függ. A jó közérzetet meghatározó tényezők összességét – egészségi állapot, kedélyállapot, színek, szagok, zajok, fényviszonyok, hőérzet és páratartalom – összefoglalva komfortérzetnek nevezzük. Ezen összetevők közül ránk a megfelelő hőérzet biztosítása hárul.

Gondos tervezéssel és szakszerű kivitelezéssel, a falfűtés padlótemperálással kombinálva biztosítja a lehető legjobb hőérzetet. Amennyiben a ZIMENT® rendszert választja a megvalósítás során a lehető legjobb műszaki tartalomért cserébe, kedvező árat fizet. A szerelési idő lerövidül, az alkalmazott korszerű műszaki megoldás eredményeképpen.

A rendszer alkalmas könnyűszerkezetes épületek, tetőterek ferde tetősíkjának fűtésére is. Ezekben az esetekben sínek helyett sajtolt fémlemez hőtükör szolgál a csövek rögzítésére.

A hőérzet – eredő hőmérséklet – huzatérzet

A közérzetet- és azon belül is a komfortérzetet meghatározó tényezői közül minden tényező egyformán fontosan kezelendő. Ezek közül vizsgáljuk meg a hőérzet kérdését: A hőérzetet a helyiségben lévő hőmérséklet (pontosabban az eredő hőmérséklet) és a huzatviszonyok határozzák meg. A fűtési és hűtési megoldások vizsgálatakor a huzatjelenségek, és a hőmérséklet kérdését együtt kell kezelni. A hőmérsékletet fűtéssel vagy hűtéssel befolyásolhatjuk.

A fűtési és hűtési rendszerek csoportosíthatóak a következők szerint: konvekciós és sugárzó fűtési rendszerek. A konvekciós megoldások mindig feltételeznek enyhe légmozgást a működésük során. A sugárzó fűtések ezzel szemben a térben uralkodó légmozgás jelenlététől függetlenül működnek (persze tisztán konvekciós és tisztán sugárzásos elven működő rendszer nem létezik). A sugárzó fűtés – pl.: falfűtés – alkalmazása minden körülmény között kellemes hőérzetet biztosít. A tartózkodásra szolgáló helyiségben az érzékelt hőmérséklet az eredő hőmérséklet. Az eredő hőmérséklet megközelítőleg a következők szerint számolható:(sugárzó hőmérséklet °C+ léghőmérséklet °C ) / 2

A sugárzó hőmérséklet a teret meghatározó felületek súlyozott átlag szerinti hőmérséklete, a léghőmérséklet, pedig a helyiség levegőjének hőmérséklete. Az összefüggésből látszik, hogy minél magasabb a sugárzó hőmérséklet, annál alacsonyabb léghőmérsékletre van szükség ugyanazon eredő hőmérséklet eléréséhez. A sugárzó hőmérséklet emelésének egyik legkézenfekvőbb módja az, ha falfűtést alkalmazunk.

Gazdaságossági kérdések

A fűtött épület hővesztesége a transzmissziós és filtrációs hőveszteség eredménye. Mivel az efféle hőáramlások hajtóereje a szellőztetés, illetve külső és belső léghőmérséklet különbsége, alacsonyabb belső léghőmérséklet alkalmazása esetén gazdaságosabb megoldáshoz jutunk. (1°C-al alacsonyabb léghőmérséklet alkalmazása esetén kb. 5-8% energia-megtakarítás érhető el). Falfűtés esetén a helyiség hőmérséklete 1-2 fokkal csökkenthető. Tehát falfűtés alkalmazásával ugyanazon épület akár 10-15%-al kevesebb fűtési energiával is működtethető!

A modern gazdaságos fűtésrendszereknél kívánatos az a szemlélet, mely szerint a helyiség addig legyen fűtött, amíg abban tartózkodik valaki. Tehát, ha elhagyom a szobát, akkor lekapcsolom a villanyt, és “lekapcsolom” a fűtést. Ehhez azonban olyan megoldás alkalmazására van szükség, amely képes a felhasználói igény gyors változásainak követésére.

A falfűtési rendszer kis hőkapacitásának köszönhetően a leginkább megfelel ennek a kívánalomnak is! A ZIMENT®, falfűtési rendszeréhez olyan komplex szabályozó megoldást kínál, mely alkalmas az épületen belüli zónák egymástól független programozható működtetésére helyiségenkénti hűtő-fűtő termosztát alkalmazására. Igény esetén csak a fantázia és a pénztárca szab határt az alkalmazott automatizálásnak. A rendszer alapelemei alkalmasak későbbi vezérlés bővítési elképzelések fogadására.

Környezetvédelmi kérdések

Egy energiatakarékos rendszer önmagában is környezetbarátnak mondható, hiszen “takarékoskodik” a föld fosszilis energiakészletével, és alacsonyabb károsanyag kibocsátást von maga után.

A falfűtési rendszer további előnye, hogy alacsony hőmérsékletű fűtővízzel üzemel, ezért kiválóan alkalmazható kondenzációs kazán, vagy alternatív energiával működő (geotermikus energia, szolár technika, ) berendezés. Ezen berendezések annál jobb hatásfokkal működnek, minél alacsonyabb az előállított fűtővíz hőmérséklete.

A falfűtés/hűtés egyéb előnyei

A ZIMENT® falfűtési rendszere nyáron hűtésre is alkalmazható, ugyanazon előnyöket felvonultatva, mint a fűtés területén. A komfort, az energiatakarékosság egészség és a környezetvédelem területén, mutatkozó előnyökön kívül a ZIMENT® falfűtési rendszere az esztétikai követelményeknek is megfelel, hiszen a fűtési rendszer az épületen belül láthatatlan marad.

Energia takarékossági lehetőség például, ha kondenzációs kazánt szerelünk a rendszerhez. Mivel itt a füstgáz hőmérséklete alacsony közel 50 °C, míg a hagyományos kazánoknál 150 °C. A különbözet 100 °C amit a fűtési rendszerünk számára nyerjük meg hőmennyiségben. Itt azért azzal is kell számolnunk, hogy még ezek a kazánok drágábbak a hagyományos kazánoknál. Viszont itt a megtérülési idő jóval rövidebb, mint például a hőszivattyús megoldásoknál.

Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑